Inspectoratul Teritorial de Munca Hunedoara

Articole și noutăți

03.12.2024 - Comunicat de Presă


Simpozion dedicat protecției lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți chimici periculoși


Vineri, 29 noiembrie 2024, la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara, a avut loc un simpozion cu tema „Acțiunea de control vizând modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă pentru protecția lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenți chimici periculoși la locul de muncă”.

La această acțiune, alături de inspectorii de muncă, au participat 26 de antreprenori, reprezentanți ai firmelor de consultanță și ai serviciilor externe de prevenire și protecție.

Importanța inițierii unei astfel de acțiuni de informare și conștientizare denotă din existența substanțelor chimice în viața noastră de zi cu zi. Ele joacă un rol fundamental în majoritatea activităților noastre deoarece se regăsesc, în principiu, în toate dispozitivele pe care le folosim pentru a ne asigura bunăstarea, pentru a ne proteja sănătatea și securitatea și pentru a face față noilor provocări prin inovare. În același timp, substanțele chimice cu proprietăți periculoase pot dăuna sănătății umane și mediului. Deși nu toate substanțele chimice periculoase ridică aceleași probleme, anumite substanțe chimice cauzează cancer, afectează sistemele imunitar, respirator, endocrin, reproductiv și cardiovascular, slăbesc reziliența umană și capacitatea de răspuns la vaccinuri și sporesc vulnerabilitatea la boli. Expunerea la aceste substanțe chimice dăunătoare constituie, prin urmare, o amenințare pentru sănătatea umană. În plus, poluarea chimică este unul dintre principalii factori care pun în pericol Pământul, afectând și amplificând crizele planetare, precum schimbările climatice, degradarea ecosistemelor și pierderea biodiversității.

Pactul Verde European (noua strategie a Uniunii Europene în materie de creștere) stabilește obiectivul Uniunii Europene de a atinge neutralitatea climatică și o economie durabilă până în 2050, printr-o strategie ambițioasă de combatere a poluării și de trecere la un mediu fără substanțe toxice. Comisia Europeană a elaborat Strategia pentru promovarea sustenabilității în domeniul substanțelor chimice, care urmărește dezvoltarea unor substanțe chimice sigure și sustenabile pe tot parcursul ciclului lor de viață.

Această tranziție necesită:

  • Investiții în tehnologii noi și procese de producție neutre din punct de vedere climatic;
  • Promovarea inovației în industria chimică și lanțurile valorice, pentru a sprijini tranziția verde și digitală;
  • Reducerea utilizării substanțelor chimice cu efecte cronice asupra sănătății și mediului.

UE dispune deja de un cadru de reglementare avansat, care servește ca model la nivel mondial, însă acesta va fi îmbunătățit pentru a răspunde mai rapid provocărilor generate de substanțele chimice periculoase. În acest sens, Comisia Europeană și Parlamentul European lucrează la actualizarea legislației privind agenții chimici, cancerigeni și mutageni, care va fi transpusă ulterior în legislațiile naționale ale statelor membre.

Scopul final este protejarea sănătății umane și a mediului, inclusiv a grupurilor vulnerabile, printr-o utilizare mai sigură și sustenabilă a substanțelor chimice.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara vine în ajutorul angajatorilor și a angajaților punând la dispoziția acestora toate informațiile necesare privind aplicarea prevederilor legale europene în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă a lucrătorilor expuşi la agenți chimici periculoşi.

Acest site folosește cookies. Navigând în continuare vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii---
Sunt de acord